•   Kasım 30, 2015

Komünist Olivier, kapitalist Amerikan!

FEVZİYE SÜRMELİ

 

 

Küçükken annemin en özel günlerde hazırladığı, mayonezli, kornişonlu, havuçlu, patatesli, mayonez ile ahenkli RUS Salatası’nın bugün AMERİKAN salatasına dönüşeceğini hayal bile edemezdim.

 

Rusya’nın Moskova’sında 1860’lı yıllar… Ermitaj Restoran’ın sahibi Fransız Aşçı Lucien Olivier usta. Bizim Refik Usta gibi müşterilerine daha leziz yemekler sunmak, müşterilerini mutlulukla masadan kaldırmak için icat etmiş RUS Salatasını. Tarifini, ölünceye dek saklamış, kimselere vermemiş Olivier Usta. Adına da Evropa’larda”Olivier” denmiş.

 

Türkiye’ye 19. yüzyılda ulaştı. İstanbul’da 1917 Ekim Devrimi’nden sonra kente gelen Beyaz Rus’ların açtığı lokantalar sayesinde yaygınlaştı. Sevgili ülkemde, yıllar yıllar önce umacı gibi komünizmden korkulmasına rağmen, adına zeval gelmeden itibar görmüş, masalarımızda hep, Rus Salatası olarak konuk olmuştur.

 

rus-salatası-tarifiMaalesef Beyoğlu’ndaki Cezayir Sokağı’nın başına gelen durum onun da başına gelmiştir.
Yurdum Amerikancıları, yemekten, tarihten anlamazlar. Türkiye’nin ABD’ye yakınlaşması nedeniyle, aman uyuyan Türk halkı sever de, sonra gider salata adına komünist olur diye adını Amerikan Salatası koyarlar. ABD’li herhangi biri Rus Salatasına, Amerikan Salatası denildiği zaman kopmakta, hatta yarılmaktadır. Durumun saçmalığını ve acizliğini soğuk savaş kültürü varsa açıklayabilmektedir.

 

Rus salatasının en önemli malzemeleri haşlandıktan sonra 1 cm. boyutlarında küp şeklinde doğranmış patates ve mayonezdir. Ayrıca haşlanmış bezelye ve havuç da Rus salatasının vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. Rus salatasının içine bazen hardal, turşu ve salam da konulabilir. Zeytin ve haşlanmış yumurta salatayı tabakta süslemek için kullanılır.

 

salata

 

PÜF Rus Salatası Rusça ve Almanca gibi bazı dillerde hala Olivier Salatası olarak bilinmektedir.

Şimdi tarifler;
Rus Salatası ve Mayonez Tarifi

Mayonez Tarifi
►2 adet yumurta sarısı
►Yarım çay kaşığı tuz
►Yarım yemek kaşığı hardal
►Yarım çay kaşığı şeker
►Bir tutam kırmızı toz biber
►1 yemek kaşığı limon suyu
►1 yemek kaşığı sirke
►1,5 kase sıvı yağ
►1 yemek kaşığı sıcak su

 

Elektrikli mikser ile, tüm malzemeyi karıştırın. Sihirli bir şekilde, krema oluştuğunu göreceksiniz. Mayonezinizin hazır olduğuna emin olduktan sonra, bir kaseye aktarınız.

 

rus-salatası-malzemeRus Salatası Tarifi (1860 Olivier Usta’nın tarifi)
►1 adet küp doğranmış haşlanmış tavuk göğsü
►4-5 adet marul yaprağı (süsleme için)
►1 adet haşlanmış yumurta (süsleme için)
►2 adet haşlanmış doğranmış yumurta(içi için)
►1 kahve fincanı siyah zeytin
►1-2 dal dere otu
►4 adet orta boy patates
►1 adet orta boy incecik kıyılmış soğan
►3 adet havuç
►1 su bardağı doğranmış kornişon turşu
►1 su bardağı haşlanmış ya da konserve bezelye
►Tuz , karabiber
►1 limonun suyu
►1 kahve fincanı kapari
►3 su bardağı mayonez
►1 su bardağı krema
►1 yemek kaşığı hardal (dijon tercih edilir)

 

Tavuk, patates, doğranmış soğan, doğranmış yumurta, havuç, bezelye, turşu ve kapariyi harmanlayın. Mayonez, ekşi krema, hardal, limon suyu, karabiber,1 çay kaşığı tuz, karabiber ve dereotunu birleştirin. Daha sonra iki karışımı yavaşça birleştirin.
Marul yapraklarını bir kaseye yerleştirin. Karışımı marulların üzerine estetik bir şekilde yayın. Domates dilimleri, yumurta dilimleri ve zeytin ile süsleyin. Üzerine toz biber serpin.
Bay Olivier’e sevgilerimle…

 

PÜF: Ev yapımı mayonezinizde katkı maddesi olmadığı için 1 hafta içerisinde tüketmeniz gerekmektedir.

 

İNSTAGRAM: FEVZİYESURMELİ_